Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2009 12:27 - "Ти не си като другите майки" от Ангелика Шробсдорф
Автор: knigomrezha Категория: Изкуство   
Прочетен: 1518 Коментари: 0 Гласове:
1



Гергана Костова – гост-автор на Книгомрежа представя една книга, свързана с България, с Втората световна война, но и с големите въпроси пред всеки човек. Книга-документ за едно жестоко време…

Ти не си като другите майки

Ангелика Шробсдорф

Издателство Аквариус , 2005, 560с.

цена 15лв.

размери 20 x 13

image

„Ти не си като другите майки“ (Du bist nicht so wie andre Mьtter) дава един поглед към събитията от Втората световна война. Историята започва в началото на XX век. Главната героиня Елзе Киршнер е еврейка, която живее в Берлин. След щастливото си детство тя става част от бохемската върхушка, наслаждавайки се на живота  през 20-те години, които остават в историята като „златни“. Берлин по това време е център на културния живот в Европа и Киршнер е неразривна част от неговата атмосфера… докато на власт не идва бъдещият диктатор Адолф Хитлер. От този момент нататък животът на Елзе и цялото й семейство бавно, но неумолимо се променя. За няколко години тя осъзнава, че вече няма място за нея в родината й и в последния възможен момент емигрира заедно с дъщерите си, една от които е Ангелика Шробсдорф (Angelika Shrobsdorff). След известни перипетии пристига в България. Тук живее до края на войната. През този период се сблъсква с крайната мизерия, болестите и всички несгоди на емигрантския живот. След капитулацията на Третия райх тя се завръща, но вече тежко болна и дълбоко обезверена. Така завършва и жизнения си път.

Авторката на тази безумно истинска книга е преживяла голяма част от събитията, които описва. Тя е неотлъчно до майка си по време на мъчителното им пребиваване в България и споделя всички духовни и материални лишения заедно с нея. Останали без родина, приятели, а оттам и почти без идентичност, Елзе Киршнер и нейните дъщери представят човешката гледна точка към най-нехуманната страница от световната история.

Ето как описва книгата писателят Йоханес Марио Зимел: „Шробсдорф е като обектив. Тя може да пише само за онова, което е преживяла, а – за щастие или нещастие – е преживяла повече в сравнение с по-голямата част от нас. Шробсдорф би могла да бъде сравнена и с хирург. Перото й е скалпел. Свободна от всичко, съдържащо се в понятия като неудържимо желание за живот, страх и надежда, тя прави дисекция на хора и събития и изкарва на бял свят истината, прилагайки този подход в същата степен и най-вече по отношение на себе си.“.

„Ти не си като другите майки“ е една лична история. Но освен за своята авторка, тя би трябвало да е лична за всеки един от нас, защото събитията от Втората световна война поставят под въпрос понятието “ личност“ като цяло.

*
Още книги от Angelika Schrobsdorff в Amazon.de:

image

Die Herren: Roman

image

Jerusalem war immer eine schwere Adresse: Roman

image

Die kurze Stunde zwischen Tag und Nacht: Roman




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: knigomrezha
Категория: Изкуство
Прочетен: 587454
Постинги: 215
Коментари: 65535
Гласове: 693
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031