Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2009 19:15 - Майски празници на Книгата с "Жанет 45"
Автор: knigomrezha Категория: Изкуство   
Прочетен: 2450 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 20.05.2009 19:21


Скъпи почитатели на добрата книга, ИК „Жанет-45" ни кани на предстоящите "Майски празници на Книгата" (20 – 24 май 2009 г.) в НДК. Заповядайте на етаж 7, зала 3, щанд № 3 !

В рамките на "Майските празници на книгата" Издателска къща "Жанет 45" присъства със следните литературни събития:


1. Премиера на "
Записки по българския преход... този скапан начин на живот" от Евгений Тодоров

Представя
Здравко Гълъбов

21 май (четвъртък), 18:30 ч.
Къща-музей "Иван Вазов"


image

Тази книга се ражда в интернет – в един блог. Там тя изживява първия си живот – ден след ден, близо година. От дълбините на интернет-пространството изплуват стотици съавтори – одобряват, критикуват, добавят, размишляват. Евгений Тодоров неочаквано се превръща в един от най-популярните блогъри – броячът на читателите показва цифра над 200 000.

Настоящата книга едва ли би се превърнала в надгробен паметник над тези любопитни „записки по българския Преход“. По-вероятно е срещата с нея да провокира още хора да се включат със своите истории – блогът все още съществува и адресът му е: http://www.zaprehoda.blog.bg.

Кой е Евгений Тодоров? Пловдивчанин, роден в първата половина на миналия век. Журналист от крехка възраст, расте в йерархията на Пловдивския телевизионен център, печели една след друга телевизионни награди, прави филми… Докато през 1991 г. взема странното решение да скъса завинаги с досегашния си живот и да излезе на свободния пазар, за да срещне предизвикателствата на новото време.

Пробва какво ли не – амбулантен търговец, продавач на хороскопи, бакалин, кръчмар. Много години не написва и един ред – ако не се смятат фактурите и сметките в бакалските тефтери. С приятели, повечето от които също са минали през телевизията, произвеждат горчица, плодови сокове, шоколадови вафли. Пробват се в хазарта и чейнчаджийството. Оцеляват в най-борческото време. След 15 години се връщат към телевизията – само че сега започват на един таван, от нулата.

Уроците на всички тези „университети“, както би казал Горки, могат да се намерят в тази книга. И като се има предвид, че всички описани събития стават в един специален период, който свикнахме да наричаме „преход“, записките на Евгений Тодоров вероятно имат и някаква историческа стойност. Защото кой ли би описал изминалите 20 години от такава гледна точка?
Здравко Гълъбов



2. Книга с автограф „
Бавно“ на Мирела Иванова


23 май (събота), от 13:00 ч. до 14:00 ч.
зала No 3, щанд No 3, ИК „Жанет 45“


image

Преди месец Мирела Иванова се завърна от международния творчески дом "Вила Конкордия" в Бамберг, Германия, където прекара една година по покана на баварския министър на културата д-р Томас Гопел.

Престоят й там е изпълнен с десетки поетични четения, изнесени доклади, литературни пътувания и срещи и работа над последната й книга “Бавно”, 11 разказа и 11 стихотворения с 11 илюстрации на художника Греди Асса.

За разказите в новата си книга поетесата казва, че е направила опит да разкаже историята на днешното време чрез историите на различни интересни хора. И веднага бърза да направи уточнението, че не става въпрос за мутри и аутсайдери, а за онези истински хора, които са се съхранили през годините на промените.



3. Срещи със създателите на детски книжки:


23 май (събота), зала No 3, щанд No 3, ИК Жанет 45:
11 ч. - 13 ч. - Яна Левиева – художник на книжките:

Чудовище вкъщи“ от Виктор Самуилов


image


„Ние, мушмороците“ от
Виктор Самуилов


image


Опако дете“ от Виктор Самуилов


image


Ако искаш, вярвай: 13 приказки с десертчета“ - Дядо Пънч


image


Весела чета с боси крачета“ - Зоя Василева


image
 


14 ч. - 15 ч. - Катя Воденичарова – автор на книжките:


Следвай ме, Бабо


image


Торта на патерица

 image

“Торта на патерица” напомня превърналите се вече в детска класика – “Войната на таралежите”, “Горе на черешата” и “Куче в чекмедже”. И тук се разказва за съвременни градски деца, чиито родители са вечно заети и бързат. И тук има бащи, майки, баби, дядовци и учители, които смятат, че за децата всичко е лесно, чудесно и безоблачно, но дали наистина е така... Ще разберете като проследите приключенията на Надето, Верчето, Чочко и останалите герои от книгата на Катя Воденичарова “Торта на патерица”, илюстрирана от Росица Ячкова.



15 ч. - 16 ч. -
Росица Ячкова и Тодор Петков – създатели на книжката  „Приказка за въпросителната


image

Без да са си поставили за цел да създават учебно помагало, авторите Росица Ячкова и Тодор Петков са разказали по интригуващ начин патилата на една въпросителна из шарения свят на препинателните знаци. Получила се е история в думи, цвят и картина, която несъмнено ще допадне и на децата от най-различни възрасти, и на родителите с чувство за хумор и отношение към качествените книги за деца.

Заради оригиналните си илюстрации “Приказка за въпросителната” е чудесен подарък за малки деца, които още не умеят да четат. С малкото си текст тя е идеална и за онези, които тепърва усвояват четенето. Историята, в която увлекателно са представени ролята и значението на препинателните знаци, прави “Приказка за въпросителната” ценна и за по-големите деца, които се борят с пунктуацията, а родителите несъмнено ще харесат съвета на двете точки:

– Ето какво ти трябва:
сън, почивка и здрава храна.




Тагове:   Мирела Иванова,   книги,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kulinar - Благодаря за информацията. Желая ...
22.05.2009 11:41
Благодаря за информацията. Желая ти светло посрещане на големия празник на словестността!
цитирай
2. knigomrezha - Празнично
22.05.2009 15:01
Благодаря. Честит празник в аванс, приятелю! С хубавите книги винаги е светло на душите наши :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: knigomrezha
Категория: Изкуство
Прочетен: 590025
Постинги: 215
Коментари: 65535
Гласове: 693
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930