Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2009 21:44 - Ерих Фром за характера на агресията
Автор: knigomrezha Категория: Изкуство   
Прочетен: 2981 Коментари: 0 Гласове:
0



Медиите ни застигат с новини за агресия, която се е ширнала - от квазиполитическите дебати (компромати) до улицата и училищната стая. Анализират с упоение порочния кръг на проповядването на агресията - от медиите към подрастващите, от агресията в семейството към показността на злото в хилядите му мафиотски превъплъщения...

Малцина обаче успяват да провидят корените на агресията, защото преди това трябва да я дефинират. Или поне да се опрат на казаното от Ерих Фром:

„Безразборната употреба на думата „агресия” е създала голямо объркване в богатата литература по този въпрос.Терминът се отнася както до поведение на човек, който се отбранява при нападение, застрашаващо живота му, така и до разбойник, убиващ жертвата си, за да й вземе парите, така също и до садист, измъчващ затворник. Бъркотията продължава и по-нататък: терминът се използва за сексуален подход на мъж към жена, за настъпателните импулси на планински катерач или на продавач, и за селянина, изораващ земята. Това объркване може би се дължи на влиянието на бихейвиористичното мислене в психологията и в психиатрията. Ако действия, насочени към унищожаване, действия, предприети за защита, и действия, отнасящи се до градеж, се означават с една и съща дума, тогава наистина няма начин да се разбере тяхната „причина”, те нямат еднаква причина, защото са съвсем различни явления и човек се оказва в теоретически безнадеждно положение, ако се опита да открие „причината” за агресия.”...

Ето защо ще е полезно да се прочете, но от всички заинтересовани излезлия току-що трети том от 11-томната поредица на Ерих Фром в издателство ""Захарий Стоянов"".

-----------------------------------------------
Ерих Фром
Съчинения Т.3: Анатомия на човешката дескруктивност
София: 
Захарий Стоянов
2009, 752 стр., 30 лв. (с отстъпка 5% = 28.50 лв.)
-----------------------------------------------
 

image

Нещо повече за изданието:

Томът съдържа ""Анатомия на човешката деструктивност"". Това е първата част от цялостния труд върху теорията и психоанализата. Книгата разглежда психоаналитичния подход към разбирането на агресията - оправдана и злостна.

С това изследване блестящият философ хуманист, психоаналитик и психолог, един от големите мислители на XX век Ерих Фром доказва, че не агресията и деструктивността са основа на човешката мотивация, а че с развитие на цивилизацията и увеличаване ролята на властта възникват деструктивност и жестокост. Разрастването на насилието и деструктивността на национално и световно равнище е насочило вниманието на професионалисти и на широката общественост към теоретичното изследване на характера и причините на агресията. Ерих Фром не остава само в границите на психоанализата, неговият възглед за деструктивността е по-глобален.

Преводът от английски е на  дфн Владимир Ганев,  д-р Светлозар Донев и д-р Нина Белова.


Ако сте пропуснали, ето другите два тома на
Ерих Фром в "Книгосвят":
Още книги от Ерих Фром:


Тагове:   агресия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: knigomrezha
Категория: Изкуство
Прочетен: 589938
Постинги: 215
Коментари: 65535
Гласове: 693
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930