Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2009 11:55 - Шри Шри Рави Шанкар в България
Автор: knigomrezha Категория: Изкуство   
Прочетен: 3756 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 20.04.2009 14:28


На 26 април 2009 г. в София пристига Шри Шри Рави Шанкар - световно известен хуманитарен и духовен деец, три пъти е номиниран за Нобелова награда за мир. Роден е преди 53 години в Индия. Основател е на фондация “Изкуството да живееш”, която днес е една от най-големите неправителствени доброволчески организации в света.


image

През 1982 г. въвежда и разпространява Сударшан Крия-техника, която освобождава стреса и токсините на физическо, умствено и емоционално ниво и допринася за по-добро здраве. Обучението представлява  цялостна завършена концепция, състояща се от дихателни техники, физически упражнения и лекции, помагащи на участниците да се справят със стреса и цялостно да подобрят здравето си.

През 1997 основава Международна асоциация за човешки ценности, чиито програми са докоснали живота на над  300 мил. души в над 145 страни. Те включват разрешаване на конфликти, оказване на материална и посттравматична помощ при бедствени положения и военни конфликти, програми за реабилитиране на затворници, възстановяване на човешките ценности у младите хора, програми за защита на човешките права, както и образователни антистрес програми, които обхващат всички възрасти и слоеве в обществото.

Пристигането на Шри Шри в България е отдавна очаквано събитие и е част от европейската му обиколка. На 26 април в София под негово ръководство ще се състоят делови срещи и пресконференция с висши държавници, както и практически семинар на тема „Йога и мъдрост за здраве и щастие” от 16 до 19.30ч. в зала № 1 в НДК.

*

Световнопризнатият духовен учител е автор на книгите:
Да празнуваш тишината, “Мъдрост за новото хилядоление", "Да празнуваш любовта", "Семена от мъдрост", "Дар от тишината / медитации /", "Дар от вечността / медитации /", които в рамките на 7 работни дни могат да бъдат доставени от книжарница "Книгосвят".

*

Ето откъси от книгите на Шри Шри Рави Шанкар “Бог обича шегата” и “Мъдрост за новото хилядолетие”:

Бъди като водата

Когато се чувстваш ниско, скочи в най-ниското. Бъди като водата. Това е твоята истинска природа. Вътре в теб си като вода. Тя е най-вътрешната ти част. Нейната природа е смиреност. Тя винаги слиза надолу. Нашият проблем е в нашата скованост. Сковаността е нашето его. А водата може да заеме всякаква форма. В каквато и чаша да я сложиш, ще придобие нейната форма. И водата в чашата знае, че е свързана с океана. Тя символизира приемането на настоящия момент. Но нейното приемане не е с фатализъм, а с движение, с динамизъм, с готовност за скок. Малко разклащане и тя е готова за скок. Знаем, че и най-малкото движение във водата прави вълнички. Чувствата и водата са синоними. Не остават на едно място и завинаги. Знаем също, че и океанът е в най-ниското. Че е стигнал дотам, като е приел реките от планината. Затова е най-смирен и най-велик. Когато водата достигне океана, започва да се издига високо под формата на облаци и пак слиза като дъжд. Ти също бъди като него. Обичай ниските си чувства, а не се бори с тях. Когато не си добре, затвори очи и се потопи в най-ниското си място, щом намериш океана си, ще започнеш да се издигаш. Знай, че колкото и да са големи облаците, те не могат да засенчат слънцето.

Да си глупак

Глупакът е този, който не иска нищо в замяна. Ако глупаците изчезнат от този свят, няма да има никакво забавление. Те те разсмиват, правят те щастлив и са много важни. Ако не си глупав поне за известно време, ти пропускаш живота си и радостта в него. Да ти кажат, че си глупак, е голям комплимент. Много е трудно да го получиш и трябва да си щастлив, ако това стане. Бог е отегчен от мъдри хора. Той обича глупаците.

Думите

Когато разберем безсмислието на думите, животът ни става по-дълбок и започваме да живеем. Думите са коренът на тревогите. В истинската красота и истинското приятелство няма думи. Нужна е вътрешна тишина. В нейната дълбочина също звучи музика. В тишина можем да се разбираме съвършено добре. Трудностите ни идват от това, че изразяваме любовта си прекалено много и не остава какво повече да се изрази. Думите разрушават любовта. Когато преминеш отвъд думите, се появява любовта. Бъди обикновен, невинен и силата на любовта ще свърши всичко останало.

Единство

Това е осъзнаването, че всичкото съм аз и то е част от мен. Джеф, Джон са част от мен. Това е просветлението, това е любовта. Това е всичко. Когато умът разпознае това единство, той се разтваря и изчезва. Ние сме в океан, наречен живот. Всички различни тела са черупки, съдържащи една и съща вода. Имената и формите са една илюзия. Ти вече си свързан, не очаквай признание за близост от другия, каквото и да прави и да мисли, чувствай се близък с него. Не търси отговор. Ако близостта има нужда от отговор, тя се превръща в бизнес. Бъди любящ, това е свобода.

Знание

С четене нещата не стават. Когато влезеш в твоя Голям Ум, цялото знание е на твое разположение. Осъзнавай Големия Ум, вълните му са в теб, просто трябва да се настроиш. Включи се в него. В пълното познаване винаги се надига любовта, защото дълбоко във всяко нещо има любов. Целта на всяка цивилизация е да спомогне за отварянето на любовта. Знанието може да го предшества, но може и да е резултат от изгрева на любовта. Това е взаимосвързано. Както е при любовта. Обичаш и искаш да знаеш повече, а научавайки повече за нещо или някой, заобичваш повече. Колкото повече навлизаш в знанието, толкова то повече те разтърсва и изумява. Целта му е да задълбочава загадката. Тогава се учудваш, а учудването носи любов в теб, защото любовта е чудото.

Истинската близост

В истинската любов няма разбито сърце. Любовта не може да се счупи, както водата не може да се счупи. Животът е цялост, той е като поток, не разграничава доброто от злото и всякакви събития. Ако им придаваш особено значение, потъваш. Бъде лек, отпусни се, не се притеснявай. Това е природата на един зрял ум, на една зряла любов. Приемай всичко така, сякаш се случва за пръв път, без всякакви обяснения. Всичко трябва да тече плавно, искрено. Човек трябва да почувства тежкия товар в ума си и сърцето си отвътре. Не е нужно да убеждаваме някой в нещо, нито пък себе си. Истинската близост е, когато ти самият се чувстваш близък. Тя разцъфтява отвътре, но трябва да чакаш, да се отпуснеш. Тя не е нетърпелива, тя познава. Истинската близост е да приемеш за даденост, че ти си близък. Другият ти принадлежи и ти на него. Не се съмнявай! Да, всеки ме обича, си казвай. Това е тайната. Знай, че никой друг не може да те нарани, че никой друг не съществува – това е истинската близост. Ти си този, който играе ролите на другите. Това е да търсиш в себе си, да не виждаш разликата между себе си и другите. Съществуването е само едно.

Медитация

Медитация е да виждаш Бог вътре в теб. Редовно отделяй малко време за своето собствено пространство и навлизай дълбоко в него. Навлизай дълбоко в тази част от теб, която е любов. Ти си океан, има толкова много богатства в теб, толкова много красота. Можеш да създадеш ситуацията, която искаш около себе си. Тогава най-висшата връзка е възможна. Тя е отвъд времето, защото ти си вечен. Да си тук в Бог, означава да доведеш ума си в настоящия момент – това е медитация.

Мисленето

Мисленето е причина за депресията. Колкото повече се опитваш да мислиш положително, толкова повече си притеглен към негативното. Идва страхът и умът се разделя на две – основата на конфликтността. Положителното мислене само изглежда, че носи полза. Но докосва само повърхността, а боклукът избутва под килима. И след време той започва да вони. Трябва да преминем отвъд мисленето, да го разберем. Да виждаме как мислите идват и си отиват. Тогава ставаш свободен. Да си мислим, че имаме избор, е робство. Изборът е объркано състояние на ума. Когато умът е ясен, не избираш. Ако разбереш, че нещо е полезно, то идва автоматично. И волята, и съдбата са просто мисли. Каквото е, е. Каквото става, става. Това дава велика свобода.

Молитвата

Истинската молитва е да се смееш сутрин, но дълбоко отвътре. Смехът ти да идва от центъра на сърцето. Всичко в природата те чака да се смееш. Дори и когато всичко се разпада, пак се смей. Няма нищо по-ценно от твоя смях. Ако го имаш, никакви събития не могат да те засегнат. Смей се като бебето, с цяло тяло. Пътят на твоя живот е молитва. Самото ти дихание става молитва. Работата ти става молитва. Всичко, което погледнеш с благодарност, става молитва. Нещо дълбоко става в сърцето ти. Това е молитва.

Религия

Всичките религии на света ти принадлежат. Защото ти си синът на единствения Баща или дъщерята на единствения Баща. Ти принадлежиш на Божественото и То е донесло знанието в различни части на света по различно време на различни хора, когато е било необходимо. Мъдрият и интелигентният ще почерпи от всичко и ще продължи напред. Погледни под нов ъгъл, през нов кръгозор, когато четеш Стария Завет, Новия завет, Библията или Корана. Във всички религии ще видиш, че всички те водят към едно нещо: човешките ценности любов, състрадание, радост… Стара индийска поговорка гласи: “Смисълът на всички свещени писания е две и половина букви”. На английски те са 4 букви – L-o-v-e. Този, който не е научил тези букви, не знае нищо, каквото и да направи.

Страхът

Страхът изчезва, когато го обикнеш. Той се превръща в любов. Затова, когато се появи страх, предай му се. Кали е тъмнина, но я боготворим. В окото също има тъмнина, но само чрез нея може да се види светлината. Кали е майката, дарителят на знанието. Чрез Кали знанието и светлината се пробуждат. Прекрасни умове са дали символа на Кали. Така се осъзнава красотата. Бог също се възприема като красота.




Тагове:   мъдрост,   медитация,


Гласувай:
0



1. apostapostoloff - Още едим мошеник на
01.11.2012 03:14
турне в България. Правилно- тук баламите не измират...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: knigomrezha
Категория: Изкуство
Прочетен: 589997
Постинги: 215
Коментари: 65535
Гласове: 693
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930