Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2009 22:27 - "Ловец на мафиоти" от италианския магистрат Алфонсо Сабела
Автор: knigomrezha Категория: Изкуство   
Прочетен: 1592 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.04.2009 13:03


Държавата може да се справи с мафията. Достатъчно е само да реши. И да се казва Италия, а не България, нали?

Четейки написаното от италианския магистрат, който е и сред главните действащи лица в борбата срещу най-силната мафия в света, човек не може да не мисли в паралел какво се прави там и какво се прави тук срещу мафията. Движейки се по горещите следи на събитията и между куршумите, Сабела прави безпощаден анализ на всяка подкупна власт и доказва, че срещу добре организираните мафиоти трябва да се изправят двойно по-добре организирани служители на реда. Дава искрица надежда, че мафията не е всесилна...

------------------------------------------------
Алфонсо Сабела.
Ловец на мафиоти.

София: Ера, 2009, 304 стр.
14.00 лв., при поръчка от "Книгосвят" - 13.30 лв.
------------------------------------------------

 

image



„Когато държавата действа сериозно – успява”. Това е тезата, която защитава в книгата си изявеният италиански магистрат Алфонсо Сабела.

Само за няколко години Сабела се превръща в една от най-важните фигури в борбата срещу Коза Ностра. Фалконе и Борселино вече са показали, че мафията не е непобедима. Но дали цената на победата трябва да бъде толкова висока?

За пет-шест години Сабела успява да проследи, арестува и осъди повече от сто мафиотски босове – сред които Багарела, Бруска, Кунтрера. С документална точност авторът пресъздава многобройните истории, свидетелства и спомени за своята работа, за успехите и за трудностите, за ужаса от престъпленията на мафията, за яростта, винаги овладявана от високия професионализъм. Едно непрекъснато надбягване с времето и... с куршумите на подгонените престъпници.

Но както казва Фалконе: „Който се страхува – умира всеки ден”.

Алфонсо Сабела избира да живее – всеки ден, на границата на човешките възможности, но изцяло в рамките на човешкото достойнство.

Докато работи в Палермо след атентатите, отнели живота на Фалконе, Борселино и охраната им, от страна на магистратурата, полицията и карабинерите има изключително силен етичен ангажимент и всички, предизвикали някакво подозрение за контакти с мафията, вече са изолирани. Въпреки това, изтичането на информация не е рядкост. В книгата си авторът пише и за ролята на адвокатите, които понякога успяват да научат нещо чрез съпоставянето на дребни факти. Целта на Сабела и колегите му обаче е да бъдат на крачка пред тях и да не им дават възможност да получават друга информация освен предвидената по закон.

Авторът разказва също за опитите на боса Багарела да влезе директно в политиката. По-рано мафиотите поддържат тесни връзки с някои политици, отношенията им се оформят по правилата на неписани договори: помощ при изборите, икономически облаги, приемане на „подходящи" закони, преместване на „неподходящ" служител на правосъдието след спечелването им. Но максипроцесът на Фалконе и Борселино нанася тежък удар на мафията и Багарела решава да промени схемата. Планът му не успява не за друго, а защото самите мафиоти се отказват. И продължават постарому...

Несъмнено страхът и нуждата от защита играят важна роля в борбата срещу мафията. След като през осемдесетте години мафиотите избиват десетки роднини на сътрудници на правосъдието, е приет закон за защита на свидетелите и на семействата им. Той действа отлично до 2001 година, когато е драстично променен. Сега сътрудниците на правосъдието са не само малко на брой, но и маловажни като принос в борбата с мафията.

Сабела получава стабилна защита. На покрива на къщата му има войници, винаги се движи най-малко с пет човека охрана и две блиндирани коли, непрекъснато променя маршрутите и местата, които посещава. А относно страха магистратът споделя, че в един момент това усещане става като много други - глад, жажда, сънливост. Не се опитва да се бори и не обръща внимание на страха, защото той вече е част от него.

За да върши работата си, Сабела е принуден да се откаже от много важни лични неща. Седем години живее отделно от семейството си. Контактите му са само с колеги и полицаи. Рядко вижда родителите си. И все пак остава оптимист, цитирайки Джовани Фалконе: „Мафията е човешко дело и както всички човешки дела има начало, ще има и край."

*

Съвсем наскоро Алфонсо Сабела посети България и даде пространно интервю за в. Стандарт, прочетете го, преди да поръчате "Ловец на мафиоти":

Алфонсо Сабела: Спряхме откупите и отвличанията секнаха



Тагове:   магистрати,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: knigomrezha
Категория: Изкуство
Прочетен: 590883
Постинги: 215
Коментари: 65535
Гласове: 693
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930