Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2009 14:37 - С@мота в мрежата - книга + филм?
Автор: knigomrezha Категория: Изкуство   
Прочетен: 6234 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.03.2009 17:49


В последно време темата за "мрежата" и за човека в нея, за любовните многоъгълници и виртуалните измамности стана доста актуална за писателите у нас и по света. Спомням си например романа "Онлайн самота” от Марияна Минчева, на варненското издателство “Стено” от 2008 г. Нашумя доста и друга книга - за връзката между двама мъже - "Заплетени в мрежата. Постмодерен епистоларен роман", сигурно има и други, ще ми подскажете :)

Този път ще ви представя обаче книга, която действително е бестселър, преведена на много езици и филмирана, но първо за филма и за възможността да се срещнете с автора на книгата очи в очи. Е, знаенето на полски е препоръчително, но не и задължително :)


ФИЛМЪТ

5, четвъртък, 18 ч., Галерия на Полския институт - София

Филмът се излъчва в навечерието на срещата с автора, който гостува на 6 март в Полския институт във връзка с представянето на едноименната му книга на български език.
Самота в мрежата – реж. Витолд Адамек (2006, 124 мин.)

Филмът е заснет по бестселъра "С@мота в мрежата" на Януш Леон Вишневски. Разказ за любовта във виртуалния свят и живота на съвременния човек, който, заобиколен от модерна техника, продължава да търси истински емоции и вълнения. История за любовта, единствената, която ни кара да плачем и не ни разрешава да останем равнодушни. 


КНИГАТА

6, петък, 18 ч., Галерия на Полския институт

Съвместно с Издателство Сиела
• Представяне на българския превод на книгата “С@мота в мрежата (Издателство Сиела, превод – Амелия Филипова, редактор – Искра Ангелова) с участието на автора Януш Вишневски.


image


Януш Леон Вишневски
(род. 1954) е завършил физика, икономика и информатика. Автор на научни трактати и статии в периодичния печат. Въпреки “софтуерното” си всекидневие в международна химическа фирма във Франкфурт той е известен автор на много разкази и романи (в т.ч. Самота в мрежата - 2001, преведен на английски - Loneliness on the Net By Janusz L. Wisniewski, немски, руски, хърватски, чешки, литовски и албански). През 2004 г. излиза поредната повест "Повторени съдби", която влиза в списъците на бестселъри още преди да стигне в книжарниците. Януш Вишневски е автор и на бестселърите "Интимна теория на относителността" (2005) и "Нужни ли са на света мъжете" (2007).

"С@мота в мрежата" е необикновен роман – с интернет, електронни самолетни билети, декодиране на генома и есемеси и същевременно безкрайно традиционна като класическа любовна история. Повест за любовта в мрежата – тази последната, за която мечтаем, която “ни разплаква и спира дъха в гърдите”.

Романът ни оплита в мрежа от чувства, мисли, догадки, асоциации и хрумвания. Интернет мрежата е само канавата на сюжета с многото си обвързващи клопки, с неочакваните (не)случайни контакти, водещи до колкото извечни, толкова и невъзможни любови. По силата на изпепеляващите чувства романът е опорна точка за емоционалните ни колебания и съмнения, а по лекотата на прекрачваните граници между реалното и виртуалното, между високото изкуство и солидната наука е съвременен, четивен и задъхан като нашето напрегнато ежедневие, изпълнено с еротика и чувственост, породени от Словото.

Роман „въпреки". Въпреки обема от енциклопедични факти и интерпретации и въпреки спиралния си наратив с нанизани мотиви от микросюжети и минитеми. За ерудита и интелектуалеца той е предизвикателство със съдържанието си. За литературоведа той е загадка със структурата и шрифтовете, а чрез тях с авторството на отделните фрагменти през разказите в разказ, през отклоненията от сюжета в името на глобалния сюжет. За лингвиста той е поразителен с преобразяването на електронния диалог в компактен, свързан монолог, безкомпромисно откровен. Въпреки заложените предизвикателства романът е разбираем, осезаем, уютен.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: knigomrezha
Категория: Изкуство
Прочетен: 587437
Постинги: 215
Коментари: 65535
Гласове: 693
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031